zaterdag 30 november 2013

Het zaterdag recept!

Hee lezers, vandaag ga ik 5 recepten voor een high tea opschrijven!

Appel gebakjes:

appelgebakje met vanille saus
Ingrediënten
10 velletjes bladerdeeg
3 appels
1 theel kaneel
3 eetl rozijnen
1 eetl suiker
2 eetl paneermeel
Boter om in te vetten
Poedersuiker om te bestrooien
(Vanillesaus:
100 ml slagroom
100 ml melk
40 gr suiker
2 eidooiers
1 vanillestokje)

Materialen
Muffin bakvorm 
 
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien en vet de bakvorm in met een beetje boter. Schil de appels en snijd in stukjes. Schep de kaneel, rozijnen en de suiker door de appel. Duw de velletjes bladerdeeg in de muffin vormpjes. Dit mag best nonchalant gebeuren en de randen van het bladerdeeg mogen er wat bovenuit steken. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bestrooi met een beetje paneermeel. Verdeel de stukjes appel over de bladerdeeg bakjes en zet ze ongeveer 18 minuten in de oven.
 
(Maak ondertussen de vanillesaus. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg er uit. Breng de slagroom, melk en vanillemerg zachtjes in een pannetje aan de kook. Giet de kokende room bij de eidooiers, roer de suiker er bij en klop met een garde goed door. Doe het mengsel terug in de pan en laat zachtjes door verwarmen. Let op, het mengsel mag niet meer koken. Roer af en toe door totdat het de juiste dikte heeft. Bestrooi de appel gebakjes met wat poedersuiker en serveer ze met de vanillesaus. Ze zijn zowel warm als koud lekker.) De vanille saus hoeft niet per sé, maar het is misschien wel lekker voor erbij te doen!
 

Mini tompoesjes:

mini tompoes
Ingrediënten
3 velletjes (roomboter) bladerdeeg
75 gr poedersuiker
Paar druppels vloeibare kleurstof
50 gr suiker
25 gr bloem
Paar druppels vanille extract of een vanillestokje
250 ml volle melk
Materialen
Mixer of garde
Bakplaat met bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien en snijd uit elk velletje 6 rechthoekige stukken. Leg de stukjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in 15 tot 20 minuten krokant.
 
Klop ondertussen met een mixer of garde de eierdooiers, bloem en een klein beetje melk tot een gladde gele massa. Doe de rest van de melk in een pan en breng zachtjes aan de kook, voeg de suiker en vanille extract of merg toe en roer totdat deze zijn opgelost. Geit dan beetje bij beetje de warme melk bij de eierdooiers en blijf ondertussen goed kloppen anders ontstaan er klonters. Giet alles terug in de pan en breng zachtjes aan de kook en laat het mengsel in een paar minuten indikken. Zet het vuur uit en laat de room onder af en toe roeren afkoelen.
 

Roer de poedersuiker met een paar druppels water tot een stevig mengsel. Het moet niet vloeibaar zijn maar nog wel smeerbaar. Voeg een paar druppels kleurstof toe en meng tot een egaal glazuur. Haal de krokante plakjes bladerdeeg uit de oven en besmeer de helft met het gekleurde glazuur. Schep op de andere helft de afgekoelde room en dek af met een geglazuurd plakje bladerdeeg. Serveer ze direct of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
 

Spekkoek:

erik westra, plan b, sayah, your way of life

Ingrediënten:

8 eiwitten
250 g poedersuiker  250 g boter
10 eidooiers
125 g bloem
1 vanillestokje
3 el speculaaskruiden
                          
materialen:
 
boter om in te vetten
bakpapier
springvorm van 18 cm
 
Bereiding:
Klop de eiwitten met 1 el poedersuiker luchtig. Roer de boter met de rest van de poedersuiker glad, meng één voor één de eidooiers erdoor en meng circa 10 minuten door. Spatel eerst het eiwitschuim en vervolgens de bloem erdoor. Halveer het vanillestokje in de lengte, schaap het merg eruit en spatel door het beslag. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng de rest van de specerijen door één deel van het beslag.

Verwarm de oven op 160 ºC bovenwarmte of met de bovengrill. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel 2 lepels wit beslag over de bodem. Zet de springvorm op een rooster in het midden van de oven. Bak eerst 10 minuten, giet de volgende laag van het andere beslag erop. Zet het rooster met de springvorm naar boven en bak 10 minuten. Ga zo door tot het beslag op is.
 
TIP: Kijk eens op de foto, dan kun je dat misschien na doen!
 
Bron: 24 kitchen
 

Grote chocolate chip koekjes:

Grote chocolate chip koekjes
Ingrediënten:
250 gr bloem
1/2 tl baksoda (te koop bij toko)
1/2 tl zout
170 gr ongezouten boter, gesmolten
200 gr bruine basterdsuiker
100 gr suiker
1 el vanille-extract
1 ei
1 eidooier
325 gr chocolate chips (of fijngehakte pure chocolade)
 
 Bereiding:
 


 
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius/Gasovenstand 3. Vet een bakplaat in of bedek met bakpapier.
 
Zeef de bloem, baksoda en zout boven een kom een roer door elkaar. Zet weg.
Roer de gesmolten boter, bruine suiker en suiker in een middelgrote kom goed door elkaar. Klop het vanille-extract, ei en eigeel erdoor tot een licht en romig mengsel. Voeg het bloemmengsel toe en roer goed door elkaar. Roer de stukjes chocola erdoor met een pollepel. Schep hoopjes deeg op de bakplaat (gebruik voor ieder koekje ongeveer 4 el deeg) op ongeveer 8 cm afstand.
Bak de koekjes 15-17 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de randjes licht verkleurd zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze op een rooster verder laat afkoelen.
 
 
 

 

 

Hollandse spritsen:

Hollandse spritsen

Ingrediënten

200 gr zachte roomboter/margarine
90 gr
200 gr zelfrijzend bakmeel
evt. (pure) chocolade, gesmolten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de roomboter/margarine in een kom. Zeef de suiker en het bakmeel, voeg het bij de boter. Meng alles tot een zacht maar toch stevig geheel met een mixer of lepel.
Schep het deeg in een spuitzak met kartelmond, en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat "s" vormen (of rondjes of hartjes etc.)
Leg de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de spritsen 20 minuten. Laat ze helemaal afkoelen voordat je ze gebruikt, anders vallen ze uit elkaar.
Als je wil kan je ze nu (helemaal afgekoeld!) in gesmolten (pure) chocolade dopen.

 
 
En natuurlijk, vergeet de thee niet (;
Zorg dan dat je een doos met allerlei verschillende thee smaken hebt!
 
Veel bakplezier!
 
Xjes Lieve

 

        

 

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen